عناب و فشار خون!

دکتر مهرداد کريمي/متخصص طب سنتي و مدرس دانشگاه
آيا درست است که مي‌گويند مصرف عناب فشارخون را پايين مي‌آورد و براي بيماران دچار پرفشاري خون مفيد است؟ اصلا عناب چه خاصيتي دارد؟

 

عناب يکي از گياهان پرمصرف در طب سنتي است. اين گياه برخلاف تصور بيشتر مردم، سرد نيست و از نظر مزاج در گرمي و سردي معتدل و تر است؛ يعني گياهي است که نه سرد محسوب مي‌شود و نه گرم. به دليل همين خاصيت و خواص منحصربفرد ديگري که عناب دارد، کمتر ترکيب پاکسازي‌کننده‌اي داريم که اين گياه در آن نباشد…

از نظر طب سنتي، براي فشارخون تقسيم‌بندي‌هاي مختلفي وجود دارد که در يکي از ساده‌ترين آنها، فشارخون به ۲ نوع گرم و سرد تقسيم مي‌شود و عناب براي کمک به درمان فشارخون‌هايي که اساس آنها گرمي است، مي‌تواند موثر باشد. نکته مهم اين است که بايد توجه داشته باشيم اين گياه به هيچ‌وجه نمي‌تواند جايگزين داروهاي پرفشاري خون باشد.

براي استفاده از عناب در کمک به درمان پرفشاري خون، بايد حدود ۱۰-۷ عدد از آن را کمي بکوبيد و حدود ۵/۱ ليوان آب بجوشانيد تا حجم آب به يک ليوان برسد. بعد از صاف کردن، مي‌توانيد اين محلول را ميل کنيد. توجه داشته باشيد خود عنابي که در آب جوشيده، نبايد مصرف کنيد چون باعث نفخ شديدي مي‌شود. مي‌توانيد به مدت ۶۰-۴۰ روز و روزانه يک بار از اين جوشانده استفاده کنيد و بيشتر از آن به هيچ‌وجه توصيه نمي‌شود چون مصرف جوشانده عناب به تنهايي در درازمدت مي‌تواند عوارض جدي داشته باشد. به همين دليل هم بهتر است اگر قصد استفاده از جوشانده عناب داريد، اين کار را زير نظر متخصص طب سنتي يا فردي که در زمينه گياهان دارويي خبره است، انجام دهيد. معمولا براي کاهش عوارض، توصيه مي‌کنند کنار اين جوشانده از برخي گياهان مثل آويشن استفاده کرد.

حواستان باشد جوشانده عناب را بايد حداکثر بايد ظرف ۲-۱ روز مصرف کنيد چون در غير اين صورت تخمير مي‌شود و اثرهاي لازم را نخواهد داشت. براي افراد دچار آکنه‌هاي مقاوم به درمان و جوش‌هاي متعدد که مزاج گرمي دارند هم جوشانده عناب مي‌تواند به‌عنوان درمان کمکي مصرف شود و نحوه مصرف آن مانند مورد قبل به مدت ۶۰-۴۰ روز و يک بار در روز است.

هرکس مي‌تواند روزي ۷-۶ عدد عناب را بدون اينکه بجوشاند بخورد ولي بايد مدتي آن را در دهان نگه داريد تا خيس بخورد. توجه داشته باشيد بايد بعد از ۳۰-۲۰ روز، مدتي آن را مصرف نکنيد تا دچار عارضه نشويد.

نکته مهم ديگر اين است که بهتر است عناب ايراني تهيه کنيد چون نتايج تحقيقات نشان مي‌دهد مواد موثر عناب کشور خودمان و به‌خصوص عنابي که در بيرجند پرورش داده مي‌شود، با وجود اينکه کوچک‌تر است، بسيار بيشتر از عناب‌هاي ديگر است.

و سرانجام اينکه عناب منع مصرف ندارد ولي کساني که دچار بيماري‌هاي خاصي هستند حتما بايد وقتي مي‌خواهند مصرف گياهي را به عنوان دارو شروع کنند، با متخصص گياهان دارويي مشورت داشته باشند.

منبع:پایگاه اطلاع رسانی سلامت ایرانیان

 




پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شما می‌توانید از این دستورات HTML استفاده کنید: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>